Krevety na buzaru

IMG_2139Typické chorvatské jído, které celkem jednoduše spácháte i doma, ať už právě s krevetami nebo s mušlemi, jak se připravuje nejčastěji. Až si tohle jídlo natrénujete, nebudete už na dovolené potřebovat žádné gumové řízky a éčkopaštiky. Budete soběstační a vařit si z místních zrojů. Uvidíte, že je to mnohem lepší a pohodlnější.

Existuje bílá a červená varianta. Já uvádím červenou, ale pokud chcete tradičnější bílou, jen vynechte protlak a papriku.

Ingredience:

  • krevety (nejlépe čerstvé, ale nevadí ani mražené) nebo slávky
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 1-2 stroužky česnek (může být i víc, podle chuti)
  • cca 2-4 dl bílého vína
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • čerstvá petželka
  • pepř, sůl
  • trochu strouhanky (není nutná)

Česnek nakrájejte na kostičky nebo na plátky, cibulku na proužky (nadrobno nebo nahrubo, na funkci to nemá vliv) a rozpalte olivový olej na pánvi. Cibuli a česnek na něm osmahněte dozlatova.

Krevety můžete přidat buď neloupané nebo loupané, záleží čistě na vás. Trochu osmahněte a podlijte vínem. Dochuťte rajčatovým protlakem, červenou paprikou, zakryjte a nechte asi 20 minut dusit na mírném ohni.

Nakonec ještě přilijte bílé víno a zasypte trochou petrželky. Pokud chcete, můžete zaprášit trochou strouhanky.

Podávejte s pečivem (např. bagetkou), které se v omáčce namáčí, ale můžete servírovat i s  rýži nebo těstovinami. Chorvati k tomu klidně jedí smažené hranolky.

Tak dobar tek!

Příspěvek byl publikován v rubrice Chorvatovy dobroty se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s